Treće hrvatske svjetske igre – od 21. do 26. srpnja, 2014. Zagreb

  • Podijeli:

Hrvatske svjetske igre (HSI), treće po redu, održane su u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa, a na njima sudjelovalo oko 750 mladih ljudi hrvatskog podrijetla iz 25 zemalja i oko 2.000 gostiju, koji su se natjecali u 16 sportova.

Veze Hrvata u domovini i izvan Hrvatske su čvrste, a najbolje su izgrađene u vrijeme Domovinskog rata, kada su izgrađene mostom ljubavi, istaknuo je otvarajući HSI predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Hrvatska je prepoznala vrijednosti koje su Hrvati u dijaspori tada učinili za domovinsku Hrvatsku, poručio je predsjednik Sabora. Svoj je kratki govor zaključio nadom da će, iako je Hrvatska sada u problemima, zajedništvo hrvatskog naroda i vjera u bolju budućnost dovesti do dobrih rezultata. Da Igre imaju ambiciju postati projektom hrvatske države, govore i brojna pokroviteljstva visokih državnih institucija. Tako su pokrovitelji HSI-a, u Zagrebu bili predsjednik Republike RH, Hrvatski sabor, Državni ured za Hrvate izvan domovine, Hrvatska matica iseljenika, Grad Zagreb, te druge ustanove. Vrijeme je pokazalo da ova manifestacija nije samo sportskog karaktera, već želi bolje povezati iseljeništvo i domovinu kroz sportske, društvene i druge sadržaje, kao i kroz razne kontakte i promociju ulaganja. Osim sportskih natjecanja na HSI-u održane su brojne kulturne i društvene manifestacije, poput susreta pjesnika izvan domovinske lirike koji je tijekom igara održao više susreta i posjetili su Vukovar.

Igre su održane pod sloganom – Jedno je srce!